Şirketlerin ürün, hizmet ve servisleri için istemiş olduğu aksiyon almalarını sağlayan en mühim olaylardan biri web sayfası içerikleridir.
Kaliteli içerikler, ilgi çekici olması dışında bilgiyi daha doğru ve kolay ulaşılmasını sağlamaktadır.
Bu konuya başlamadan SEO nedir bir bakalım,
SEO (Arama Motoru Optimizasyon): Kullanıcıların arama motorunda yaptığı arama sonucu ilk sıralarda listelenmesi amacıyla çalışmalarının genel adıdır.
SEO’nun amacı: Web sayfası İçerikleri Google’ının ilk sayfası ve ilk sırada çıkmasını sağlamaktır.
SEO Uyumu İçerik: Belirli anahtar kelime kullanıldığı, bilgi veren, fayda sunan ve yaratıcı olan içeriklerdir. Ve uyumlu içeriğin de amacı, sayfasında yer alan bir yazıyı arama sonuçlarında üst sırada listelenmesidir.
İnternet kullanıcısı olarak merak edilenleri araştırma yaparken ihtiyaç olan bilgiye net ve kolay bir şekilde ulaşabiliyor musunuz?
Google’da yaptığımız arama sonuçları çoğunluk olarak eksik ve hatalı bilgileri yer almış olduğu yazıları yönetiminde bulunuyor. Okuyucuların deneyimlerini göz ardı etmiş oluyor. Anlam bilimi anlatımından bir hayli uzak içerikler kullanıcıların web sayfasında kalma süresini azaltarak uzun zamanda olumsuz sonuçlara yol açar.
İster SEO olsun olmasın, yazılan içeriklerde kurallarına dikkat edin.
İçeriklere ilgi çekici girişle başlanarak bilgi veren gelişmeyle devam edilip sonuç bölümü ile eylem çağrısı metinler kullanarak içeriklerinizde ekstra bilgilere ulaşılmasını hedef tutun.
İçerik yazarken kopyala yapıştır yapmaktan kaçınarak kendi kurduğunuz cümleleri kullanın. Alıntı yaptığınız zaman ise mutlak belirtmelisiniz. İçerikler in özgü ve kaliteli olmasına dikkat edin.
Kullanıcıların hangi kelimeler ile içeriğinize ulaşmanızı istersiniz?
Anahtar kelime stratejinizi oluştururken Google’ın ücretsiz anahtar kelime planlayıcısını kullanarak hedeflerinizin en doğru şekilde yapabilirsiniz.
SEO uyumlu olması için sürekli anahtar kelimeyi kullanmayınız. Anahtar kelimenin farklı anlamlarını kullanınız. Kullanıcıların benzer aramalarında eş anlamlı kelimeleri bulunarak içeriğinize ulaşmalarını sağlar.
İçeriklerin anahtar kelime oranı %0,5 ila %2,5 arasında olmalıdır ve bu konu hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bunlarla beraber Yoast SEO benzeri eklentileri gerekenden fazla anahtar kelime kullandığınızda sizi uyarır.
Başlık anahtar kelime ile başlayıp boşluklar buna dahil olup ortalama 50-70 karakter ve min. 3 max.6 kelime olmalıdır. Başlıklar okuyucuların ilgisini çekmesi gerekir.
İçeriklerimiz en az 300-500 kelime olmalıdır. Google uzun yazı sever bunun içinde 1000-2000 kelime arası kelime yazabilirsiniz.
Okuyucunun dikkatini çekmek ve SEO yanından ideal paragraf uzunluğu ortalama 40-50 arasında olmalıdır. Önerilen uzunluk ise max. 150 kelime olmalıdır.
Paragraf arasında bilgilendirme, eğlenceli görseller koyarak içeriği zenginleştirin. Görsellerin yüksek çözünürlü, sıradışı ve kaliteli olmalıdır.
Web sayfası ziyaretçi çoğu içerikleri tarama yapar. Önemli yerleri bold, italic ya da renkli yaparak dikkat çekmeyi deneyin.
Kalıcı bağlantılar mutlaka anahtar kelimeyi içermelidir ve max. 50-60 karakter aralığı olmalı. URL yapısında olabildiğince kısa, net ve zihinde kalıcı olmasında oldukça özen gösterilmelidir.
Başlık ile SEO başlığı farklı olur. Google arama sonucu temiz bir görüntü oluşturmak için SEO başlığını kısa, net ve ilgi çekici hale getirilir.
İçerik için H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 etiket başlıklarının anahtar kelimelinizi içeresine dikkat edin.
Görselleri etiketledikten sonra alt etiketleri düzenleyerek anahtar kelimeleri ilişkilendirin.
Okuma oranını artırabilmek için iç linkleme yapmayı ve içeriğinizi dış linkler sayesinde ele aldığınız konuya ekstra bilgilerle zenginleştirir.
SEO uyumlu içerik yazarken; bilgi veren, net cevaplar içeren, fayda sunan, merak uyandıran, akıcı bir dille işlenerek okunması kolay olan ve kreatif bir anlatımla ilgi çeken nitelikte olmasına özen göstermelisiniz.
Hazırlayan: Hayrunnisa ORMAN