CCTV de Konnektör ve Kablo Çeşitleri

CCTV Konnektör ve Kablolar

CCTV de görüntü (varsa ses) kalitesi ön plandadır. Bu yüzden kullanılan konnektör ve kablolar görüntüyü yüksek kalitede iletmesi gerekir. Konnektör ve kablo kalitesi görüntü kalitesi ile doğru orantılıdır. CCTV sistemine göre doğru kablo ve konnektör seçilmelidir. Ayrıca güç kaynağı (Power Supply) da sisteme göre seçilmelidir.

Kelime anlamı bağlayıcı olan konnektörler endüstriyel yapılarının vazgeçilmezidir. Ses ve video sektöründe de kullanılır. Görüntü kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Çoğu zaman zorlu koşullarda tercih edilir. CCTV kameralarının video sinyalini dışarıya vermek için kullanılır. CCTV sektöründe sık olarak BNC, RCA konnektör çeşitleri kullanılır.

BNC: İsmini kendisini icat eden bilim adamının baş harflerinden almıştır. İyi iletim sağlar, sağlam olması ve takıldığı zaman çıkarılamaması en önemli özelliğidir. CCTV kapalı devre sisteminde her kamera için iki tane kullanılır.

RCA: İsmini geliştirici firmasının kısaltmasından alır. Megahertz’den düşük frekans aralıklarında da kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Ses ve video sinyali taşımak için kullanılır. Başlarda gramofonların yükselticilere bağlanması için tasarlansa da bir süre sonra tüm ses uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır. Tasarım şekli yüzünden cihaz çalışır durumdayken konnektörün çıkarılması durumunda kısa süreli yüksek bir sesin çıkmasına bazen de cihazın bozulmasına neden olur.

SMPS'ler (Switch Mode Power Supply), verimli bir şekilde güç üretmek için anahtarlamalı regülatör (voltaj yükseltici) bulunduran güç kaynaklarıdır. Şehir elektriğini cihaza uygun voltaja yükseltmek için kullanılan bir çeşit trafodur. Lineer güç kaynağına karşın daha çok tercih edilir.

CCTV sistemi için görüntü kalitesi ön plandadır bu yüzden her zaman daha az kayıp verebilen materyaller kullanılır. CCTV kabloları da bunlardan biridir. Bu kablolar diğer kablolara oranla daha yüksek görüntü kalitesi sağlar. Koaksiyel kamera kabloları yapısı gereği dış etkenlere dayanıklı, en uzun ömürlü CCTV kablo türüdür. Orta ve uzun mesafeli sinyal iletiminde kullanılır. Koaksiyel kablolar kullanılacak kameraya göre çeşitlilik göstermektedir.

CCTV Kablo Çeşitleri

  • 2+1 CCTV Kablo: Hem görüntü hem de güç iletimi alabilen kablo türüdür.

  • 4+1 CCTV Kablo: Hem görüntü hem güç iletimi hem de ses alabilen kablo türüdür.

İçerik Üretici
Zeynep GÜLBAY
Nesil Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş.